Thursday, 31 December 2009

Bye Bye 2009

Hari ni hari terakhir 2009 dan esok mulalah Masihi 2010.
Mmmm banyak yang telah berlaku
dan hari ini pun........ di hari akhir 2009...
Apapun, lantakle apa yang telah berlaku kan
tunggu je apa pulak yang nak terjadi tahun depan.

Yang pasti umur makin bertambah
Yours truly pun tak kisah sangat fasal tarikh Masihi ni
kerana sebenarnya umur sudahpun bertambah pada 10 Muharam yang lalu.
Sahaja nak mengingatkan diri sendiri
bila umur dah bertambah bemakna semakin dekat
dengan kematian kita

Makanya perlu le banyak-banyak menginsafi diri
kena kurangkan aktiviti lagho ( jarang buat pun )
gandakan ibadah, buat kebaikan,
buat apa yang patut dibuat
dan macam-macam lagi yang baik-baik dan yang diredhai Allah.



p.s. Jangan lupa malam ni di awal pagi sama-sama kita tunggu gerhana bulan separa dan buat lah apa yang patut sebagai seorang Muslim.



Tuesday, 29 December 2009

Peringatan ? Ugutan ?

Apa beza peringatan dengan ugutan? Mesti lah ada beza kan. Satu adalah peringatan dan yang satu lagi adalah ugutan.

Peringatan ialah memberi ingatan, mengingatkan dan menjurus ke arah kebaikan. Manakala ugutan berupa satu ancaman bertujuan menakut-nakutkan dan pastinya mendatangkan kesan yang tidak baik walaupun dasarnya cuba nak buat yang baik......

Apakah kaedah yang digunapakai hari ini. Adakah ia peringatan atau adakah ia merupakan ugutan? Di mana-mana di sekeliling kita ke dua-dua unsur ini boleh di lihat dan dibezakan.

Along memang terkenal dengan unsur ugutannya.Memang dah banyak pun kejadian yang tidak diingini berlaku. Agensi-agensi yang membekal perkhidmatan pun ada unsur ugutan juga. Di rumah pun ada ugutan , kat tempat kerja lagi le banyak. Kalau nak tulis pun berjela-jela.

Peringatan selalunya ada kat mesjid-mesjid, kat kuliah agama, dekat kem kesedaran , kuliah-kuliah motivasi dan yang sewaktu dengannya.

Okay, manakah yang lebih baik? Peringatan atau ugutan ?

Tentunya ramai yang akan takut dengan ugutan dan tak ambil pot sangat dengan peringatan. Makanya, sebab itulah ramai yang suka guna teknik ugutan ni. Tak gitu?





Saturday, 26 December 2009

Takziah dan Al-Fatihah

Ucapan takziah
dan al-fatihah
kepada yang pergi di keheningan pagi
dalam kemalangan ngeri
bas Ekspres di
PLUS Hiway.
Begitulah janji Tuhan
tidak lewat mahupun cepat
walau seminit pun.

Banyak yang perlu diperbaiki ; soal sikap dan rasa tanggung jawab
semua pihak yang terlibat dalam pengangkutan awam ni.
Jangan asyik nak buat untung je. Keselamatan penumpang dan kesesuaian masa perjalanan dan berbagai lagi.
Bila dah berlaku kemalangan maut sebegitu
mulalah tuding jari sana sini.
Lagu " bangau oh bangau" dinyanyikan.
Dah banyak kali berlaku ,
apakah tindakan yang telah diambil?

Apapun
Takziah kepada keluarga mangsa
dan Al Fatihah juga.




Ingat-mengingati.......

2009 semakin menuju ke penghujung. Pusingan 365 hari hampir tamat. Yes, apa yang telah ku buat, ku capai, ku atasi dan apa-apa lagi di sepanjang tahun? Ada pelbagai. Yang menarik ada , yang kurang menarik pun ada. Yang mencabar pun banyak juga.

Apapun bolehlah dijenguk-jenguk apa yang telah ditinggalkan tetapi yang penting apa yang akan datang. Yang telah ditinggalkan boleh digunakan sebagai pengajaran serta sempadan. Yet we are still not sure of what coming next. Mmmmm....

Peringatan yang sangat berguna dari Ustaz, " Jangan terlalu ghairah dengan benda yang akan ditinggalkan tetapi perlu ingat dan berusaha memperbanyakkan benda yang mahu dibawa pergi"

Ramai kita berlumba-lumba memperbanyakkan dan mempertingkatkan serta berusaha untuk benda-benda yang akan ditinggalkan ( Baguslah jika ia dapat membantu untuk urusan hari kemudian) Manakala sering lupa mengenai bekalan yang hendak dibawa pergi.

Kerana itu kita lihat ramai menghabiskan masa mencari harta, kekayaan, pangkat dan sebagainya melebihi urusan menyediakan bekalan untuk dibawa pulang nanti ( termasuklah juga yours truly, Hhmmm......)

Maka, sempena Tahun Hijriah yang baru bermula ini dan Masihi yang akan sampai tak lama lagi mari kita bersama melipat-gandakan usaha untuk menyediakan bekalan untuk dibawa pergi manakala kalau sudah cukup benda yang hendak ditinggalkan, " Bersyukurlah" dan berpada kerana dibimbangi akan menjadi masalah pula nanti.



Wednesday, 23 December 2009

GST ohh GST

Lagi tentang GST. Ada arahan kata jangan bising-bising, nanti rakyat keliru. Aduuuh!!! sudah keliru lah pulak. Keliru ke? Fasal apa pulak nak keliru. Kita kan semuanya pergi sekolah. Lain le zaman cerita P.Ramle, Panglima Bujang Lapok, kena masuk Sekolah Dewasa ( Hai teringat lah pulak arwah nenek ku yang juga belajar mengeja dulu...) Kita sekarang semua dah pakai 'tenet'. mana boleh keliru lagi.

Apa pun bukan itu isunya. This morning we went to the nearest store cari bahan-bahan dapur lah.... One of the 'tokehs' bising-bising dengan kenaikan harga barang, itu naik, ini naik dan nanti nak naik lagi 4% le, lagi susahle..... macam-macam lagi le bebelnya. I didn't say much. Cuma mengiyakan je lah. ( Ye lah kan .... bila harga barang naik mestile susah )

Imagine if 'penjual' pun bising, what do you expect from the 'pembeli'.......
( Yang tak mampu berfikir je kot yang akan kata "ok...... biasa lah tu..." )




Monday, 21 December 2009

Cepatnya masa berlalu......

Tinggal 2 minggu saja lagi cuti pun akan berakhir. Alahai, cepatnya masa beredar . Sedar tak sedar dah nak masuk 2010. Sekolah pun akan bermula dan rutin harian pun akan berjalan seperti dulu. Oh, ye ke pon? Don't think so.Rutin 2010 tak mungkin sama dengan 2009.

2010 ada yang akan masuk PLKN, ada yang nak masuk asrama, ada yang nak ambil exam besor, ada yang nak masuk IPTA. Waduuh!! ada macam-macam benda yang kena fikir. Yang pasti ongkosnya perlu disediakan. Dengan soksek-soksek tentang kenaikan harga barang yang menunggu pengguna di tahun 2010 nanti, perbelanjaan awal tahun perlu sangat berhati-hati.

Dengan GST yang menunggu macam harimau lapor, entah le bagaimanalah agaknya mereka yang tiada pendapatan tetap mengharungi kerenah *%*#@*& % ini. Nak majulah katakan. Kalau tidak sebarislah dengan Myanmar dan Brunei. Kata deme.( Mundur le tu) keh,keh,keh.


Apa-apapun Alhamdulillah dengan kurniaanNya apa yang ada ini.




Sunday, 20 December 2009

Aduuuhaiii!!! Enjin pun boleh hilang???

Antum semua tak terkejut ke ? Siapa kah yang boleh dipercayai sekarang ini?

Aduuhaiiii. Enjin jet pun boleh hilang. Bukan muat bubuh dalam beg pon! Nak bubuh dalam kocek lagi le tak muat. Macamana depa bawa enjin ni keluor ye? Minta tips dari David Copperfield ke hapa?

Enjin jet pejuang F5E yang bernilai kira-kira RM 50 juta ( aduhai... banyak tu ,weh! ) hilang dari gudang Material Udara 1 Pengkalan Udara TUDM, KL. Camana ni. Dah dijual ke luar negara nun.... baru nak sedor and buat bising atau acah-acah je tu?.
Memang tidak amanah langsung.

Inilah akibatnya apabila aqidah tidak diperbetulkan. Bertuhan kepada dunia dan tidak takut akan soal- jawab di Hari Kemudian. Benarlah .........

"Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w telah bersabda : Kalau amanah tidak lagi dipegang teguh, maka tunggulah saat kehancuran. Dia bertanya: Bagaimana orang tidak memegang teguh amanah itu Ya Rasulullah?. Baginda menjawab: Kalau sesuatu urusan telah diserahkan kepada orang yang bukan ahlinya maka tunggulah saat kehancuran."


Eh, sapa yang jaga "post" ni dulu hah? Hujung tahun 2007 dulu tuuuu?

Memangle harapkan pagar. pagar makan padi.




Friday, 18 December 2009

Salam Tahun Baru



SALAM MA'AL HIJRAH 1431


Semoga bertambah ketakwaan kita

dan sentiasa dalam keredhaanNya.





Tuesday, 15 December 2009

Hidayah Milik Allah


Peguam Michael Jackson is a Muslim now.

An American millionaire, Mark Shaffer declared his Islam in Saudi Arabia on Saturday, 17th October 2009. Mark was at that time on a holiday in Saudi Arabia to visit some famous cities like Riyadh, Abha and Jeddah for 10 days.

Mark is a well-known millionaire and also a practiced lawyer in Los Angeles, specializing in cases of civil laws. The last big case he handled was the case of the famous American pop singer, Michael Jackson, a week before he passed away.

A tourist guide who accompanied Mark for 10 days in Saudi Arabia, Dhawi Ben Nashir told: Since he set foot for the first time in Saudi Arabia, Mark already started to ask question about Islam and Solat. As soon as he arrived in Saudi, Mark stayed in Riyadh for two days. While in Riyadh, Mark was very interested in Islam. After moving to Najran, we went to Abha and Al-Ula. There, his fascination on Islam grew more obvious, especially the time when we ventured out into the desert.

Mark was amazed to see three Saudi youths who were in our group in Al-Ula, performing solat in the expanse of the very wide desert. A very fantastic panorama indeed.

After two days in Al-Ula, we went to Al-Juf. As soon as we arrived in Al-Juf, Mark asked if I could get him some books on Islam. I then obtained some books on Islam for him. Mark read all those books. The next morning, he asked me to teach him how to perform solat. I then taught him how to pray and take wudhu (ablution). Then, he joined me and performed solat beside me.

After solat, Mark told me that he felt peace in his soul. On Thursday afternoon, we left Al-Ula heading for Jeddah. He looked very serious throughout the journey reading those books about Islam. On Friday morning, we visited the old town of Jeddah. Before the time for the Friday prayer approached, we went back to the hotel and I excused myself to go for the Friday prayer. Then, Mark told me: I would like to join you for the Friday prayer so that I can witness myself how the Friday prayer is like. So I answered: welcome…

We then went to a masjid which was not far from the hotel where we stayed in Jeddah. Since we were quite late, I and many other jamaah had to pray outside, as the number of jamaah was overflowing. I could see Mark observing the jamaah, especially after the Friday prayer was completed, when everybody was shaking hands and embracing each other with radiant and happy faces. Mark was very impressed with what he saw.


When we return to the hotel, Mark suddenly told me that he wanted to become a Muslim. So I said to him: Please have a shower first. After Mark took the shower, I guided him in saying the kalimah of shahadah (declaration of faith) and then he prayed two rakaah. Later on, Mark expressed his desire to visit the Masjidil Haram in Makkah and perform solat there before leaving Saudi Arabia.


In order to fulfill his wish, we went to the Da’wah and Irshad office in the area of Al-Hamro’, Jeddah, to obtain a formal proof of his conversion to Islam, so that he would be allowed to enter the city of Makkah and Masjidil Haram. Then, Mark was given a temporary certificate of his conversion to Islam. As a number of group members who participated in Mark’s visit to Saudi Arabia had to go back to America on Saturday afternoon, Al-Hamdulillah, Ustadz Muhammad Turkistani was willing to send Mark to the Holy Land of Makkah that same morning.

Regarding Mark’s visit to Masjidil Haram, Ustadz Muhammad Turkistani narrated: After Mark obtained his temporary certificate, we straight away departed heading for the noble Masjidil Haram. When he witnessed the Masjidil Haram, he face looked radiant and it emanated an extraordinary happiness. When we entered the Masjidil Haram and witnessed the Ka’bah for ourselves, his happiness increased. By Allah, I could not express that scene with words. After performing the tawaf around the noble Ka’bah, we performed the sunnah solat and went out of Masjidil Haram. I could see Mark very reluctantly wanting to leave Masjidil Haram.

After Mark declared his Islamic faith, he had the chance to express his happiness in Al-Riyadh Newspaper saying: I could not express my feeling at this time but I am being reborn and my life has just started… then he added: I am very happy. This happiness that I am feeling could not be expressed in words especially when I visited the Masjidil Haram and noble Ka’bah.
Regarding his next step after his conversion to Islam, Mark explained: I will learn more about Islam, I will delve deeper into this religion of Allah (Islam) and come back to Saudi Arabia to perform the Hajj.

As to what impelled him into converting to Islam, Mark explained: I have already had information about Islam, but it was very limited. When I visited Saudi Arabia and personally witnessed the Muslims there, and saw how they performed the solat, I felt a very strong drive to know more about Islam. When I read true information about Islam, I became confident that Islam is a religion of haq (truth).

Sunday morning, 18th October 2009, Mark left the Airport of King Abdul Aziz Jeddah heading for America. When filling in the immigration form before leaving Jeddah, Mark wrote ISLAM as his religion.

p/s Tengok betapa gembira dan bangganya Mark menunjukkan sijilnya. Dan lihat pula pakaian yang dipakainya.Nampak bangga dia memakai pakaian seorang Muslim. Adakah dia telah bertukar menjadi seorang Arab dengan memakai jubah dan ketayap? Oh... ramai orang keliru dengan pakaian orang Muslim dengan pakaian Arab. Apakah Nabi Muhammad saw mengajar dan membawa budaya Arab? Ya..Ramai yang masih keliru dan kurang faham... kesian...



Monday, 14 December 2009

Morning Has broken

Morning has broken, like the first morning
Black bird has spoken, like the first bird
Praise for the singing, praise for the morning
Praise for the springing fresh from the word

Sweet the rain's new fall, sunlight from heaven
Like the first dewfall, on the first grass
Praise for the sweetness of the wet garden
Sprung in completeness where his feet pass

Mine is the sunlight, mine is the morning
Born of the one light, Eden saw play
Praise with elation, praise every morning
God's recreation of the new day

Morning has broken , like the first morning
Black bird has spoken, like the first bird
Praise for the singing, praise for the morning
Praise for the springing fresh from the word





by Cat Stevens



Sunday, 13 December 2009

Baru nak Cuti

Alhamdulillah lega!
Selesai segala.
Terima kasih kepada semua yang membantu.
Dah boleh bersenang-lenang
dah boleh buka buku,
baca apa yang patut dan pelajari sesuatu yang baru.

Oh! ke mana ye nak bercuti ni?
Menghilang sengal sendi dan jari -jemari
Nak cari udara segar?
Ada ke lagi pun?
Nak tengok gunung -ganang menghijau ke?
Nak tengok laut yang biru ?
Mmmmm ke mana ye?




Saturday, 12 December 2009

Kelas Sabtu

I missed the first session ( tertinggal bas, he,he,he) The second one was enlightening too, for sure seperti biasa.

We had a brief muqaddimah tentang 'Suci'.
Ada 3 bahagian : Suci dari sudut pegangan yakni dari kekufuran, syirik dan yang sewaktu dengannya. Kena le belajar aqidah untuk membetulkan dan menyucikan pegangan.

Bahagian yang ke 2: Suci Hati. Tiada sifat-sifat mazmumah. Hasad, dengki, riak, ujub, ego, penting diri dan banyak lagi sifat negatif lain. Nak perbaiki diri dan menyuci hati kenalah dalami ilmu tasauf. Banyak zikir dan amalan boleh diamalkan.
Peringatan: Perasaan hasad amat buruk sekali kerana ia akan memakan kebaikan-kebaikan dan amalan yang kita buat seperti mana api yang memakan kayu.

Yang ke 3 : Inilah bahagian yang orang paling suka ambil berat dan banyak habiskan masa untuk mempelajarinya dari muda sampai ke tua. Ia itu Suci Jasad; suci dari hadas - kekotoran yang tak nampak dan suci dari najis ; yang boleh dilihat. Bertahun mempelajari dan bertekak serta membahas najis serta hukum. Bersoal-jawab apa hukum sembahyang pakai songkok dan bermacam lagi. Alahai......

Ramai yang tidak ambil pusing sangat mengenai penyucian pegangan dan hati ini. Maka sebab itulah masih ada lagi fahaman jahiliah wujud di kalangan kita. Malah nampaknya sekarang sudah mula nak bersarang semula di kalangan masyarakat.

Tengok rancangan TV sekarang, penuh rancangan tahyul dan syirik. Apa ke jadahnya? Balik-balik cerita hantu sana, cerita seram sini, syirik sana, tahyul sini , sampai dibincangkan di parlimen. Apa jawab orang yang bertanggungjawab? Oh, itu kehendak semasa, perlulah ikut permintaan semasa. Laaa. apa punya Ma*#?*# jawapan. Sepatutnya apa yang ditayang, dipersembahkan untuk umum ada kebaikan, 'ada hala tuju bukannya tak tentu hala.' Quoting Ustaz. Sesuatu yang membina dan memperkukuh minda ini sebaliknya mengundur ke belakang ke zaman di mana tahyul bersarang di minda masyarakat. Malang,malang.

Inilah akibat apabila soal penyucian aqidah ini tidak diambil berat.

Oh! Kami belajar pepatah Arab hari ni : " Bagaimana kamu melayan orang hari ini begitulah esok orang akan melayan kamu" Kalau kita mahu dilayan dengan baik nanti, maka hari ini kita pun perlulah melayan orang dengan baik. Mmmm... interesting.




Wednesday, 9 December 2009

Hampir Lega

Alhamdulillah, sepertiga tugas sudah hampir selesai. Aduh, seharian daku cuba menghabiskan tugasan akhir yang tersangat lah perlu berhati-hati. Fooh! ada kelegaan, namun selagi semuanya belum beres, masih terasa senget bahu.

Apapun my visits to pejabat pos akan bermula, he,he,he. Harap-harap the process will be as smooth as the one I had in May.

Oh, I can't wait to ennnjoyyy my holidays ...............






Thursday, 3 December 2009

Ujian Lagi

Allahuakbar!!

Non est vivere sed valere vita est - Life is more than just being alive!

Aduhai! Ujian melanda ku lagi. In the midst of everything , when I need the car most, when my other half is not here (for days ) , when I have to do all by myself ......... daku diuji dengan ini. Pasrah dan redho Ya Allah!

Oh! I wasn't my normal self. I was calm, alright. Tak melenting pun.. Alhamdulillah. Berkat apa yang ku buat akhir-akhir ni kot.

Alahai lori kau datang dengan tiba-tiba menghentam ku dari belakang. Brake tak makan le pulak. Nasib le ada tayar spare kat belakang tu , kalau tidak mahu rapat kot. Janji Allah tu tiada siapa yang dapat menduga. Kalaulah sebelumnya berhenti saja di destinasi sebelumnya, mungkinkah tiada apa yang berlaku? Oh! sudah ditakdirkan.

Alhamdulillah no injuries but kereta ku perlu dibaiki le . Alahai. Nasib le masih lagi boleh digunakan buat sementara waktu.

Macam-macam ujian ni.




Wednesday, 2 December 2009

Dah Disember Dah!!

Aduhai!! it's already December. Mak oii!! Begitu cepat masa berlalu. Soon 2010 pulak. Before that 1430Hijrah akan berlalu terlebih dahulu dan akan bermulalah tahun Hijrah yang baru pula.

Oh, ini bermakna daku akan menambah satu lagi angka kepada angka yang sedia ada di Bulan Muharam nanti. Ini bermakna semakin dekat kepada ....................... Oh insafilah, ye..

Ramai kita yang sensitif dengan kalendar Masihi tetapi lupa serta tidak ambil pusing tarikh-tarikh di kalendar Hijriah. Nak buat macamana dah memang itu yang didedahkan sejak dari kecil lagi. Inilah juga amalan sekular yang diterapkan bermula dari kanak-kanak dan sekolah rendah lagi. Nak buek camano ,ek?

Oh, cakap fasal fahaman sekular ni, Mmmm..... ramai yang menganuti fahaman ni tanpa di sedari. Aduh! Kesian. Daku memang selalu kesian dengan mereka yang menganuti fahaman ini. Kurang faham. Dah tak faham tak nak belajar pulak.Maka terus meneruslah sesat jalan..... Dan kerana fahaman inilah juga daku cuba dikaitkan dengan golongan ...............
Kesian mereka ini ...... diri tengah sesat jalan tidak sedar dan tidak mahu mencari jalan pulang dan kita pulak yang salah.

* Saja-saje je.........




Sunday, 29 November 2009

Nak release tension

We had makan-makan today. Cook something ,nothing special really. It's just that my dapur has not been berasap for quite sometime. To release a bit of the tension yang ada, blend ini dan itu, kacau kuali a bit, potong bawang here and there, goreng ini sikit and itu sikit, and Walla!!...... kita pun lunch..... Mmmmm then not too worry much about my dinner tonite.

A friend texted me telling dearest H is coming. Mmmm.. it's good really.... after so many unreplied messages I sent...... Just that I'm not sure whether to be there or not. Daku sudah hilang mood really (not the project )but the atmosphere and all. I think I have lost all the feelings I used to have.( my eyes watery now and every time thinking about it ) I don't know. I normally would go and do my work there whenever I have time and spent hours siting in the room, chit-chatting and brainstorming as well..... Mmmm those were the days. Gone are all the feelings, honestly.......... i can't ..............

And someone asked me a favour hari Rabu nanti, alamak......... I dread the thought.......

Thursday, 26 November 2009

Salam Aidil Adha

Salam Aidil Adha untuk semua,
Maaf zahir dan batin.

Mari kita sama-sama menghayati
dan menginsafi
pengorbanan yang telah dilakukan.

Oh...... hari ini daku telah berkorban masa yang amat berharga itu
menunggu.......dari pagi hingga selesai.

Alahai ...... kesiannya

Sunday, 22 November 2009

Hari Mendung

Outside mendung habis. Since yesterday, one could hardly see the sun. Alamak ai, jemuran, jemuran... bila nak kering eh? There will be more to come. Aduhai...

Mendungnya hari sama macam mendungnya perasaan daku. Slow la this time around. I could feel that my performance slacking a bit. Terangkak-rangkak untuk menghabiskan walaupun satu jawapan. Lorrr.... susah lah gini kan.

Decision,decision,decision yet another question haunting...... Getik dah tahap jingga. Payah tolll.....

Semua ni menambah kan mendung yang sedia ada...... Alahai

Wednesday, 18 November 2009

Selamat Berjaya!!

Untuk Aiman Hadi ku,
dan untuk semua yang menduduki SPM dan STPM bermula hari ini

Doa dari bonda untuk kalian semua,

" Selamat Berjaya mengharungi ujian besar ini dan semoga Beroleh keputusan yang baik dan cemerlang serta menggembirakan semua yang tersayang."

Selamat menjawab dan teruskanlah berdoa.

Insyaallah
Kejayaan akan bersama dengan kalian semua.

Tuesday, 17 November 2009

Summit,Summit,Summit

Fuuh! 5 hari 'menyummit' boleh tahan sakit kepala.
Pergi ber'kolam-kereta' dan berkonvoi.
Mulanya konfiden
ada kotak penunjuk dan kononnya pemergian yang ke tiga
maka jadi co-pilot perkara biase le
Cis! memang tak leh harap pun
daku memang pening dengan kereta berduyun
simpang yang bersusun-susun

Kesian pilot yang dok pegang stereng
mana nak tengok cermin, mana nak tengok keliling
2 co-pilot takleh nak harap
simpang yang ni lepas ,yang sana silap.
Tol 50 sen rupanya ada
lepas bayar, jalan pun jumpa.
keh,keh,keh,keh

5 hari 'menyummit' macam-macam ada
sakit perut, sakit kepala, sakit gigi pun ada.
Di mana-mana gelak ketawa
Makan-makan jangan cerita
gossip pun sama le juga
Dari pagi ke tengahari ke petang ke malam
kerja,kerja,kerja
makan,makan,makan
Fuuh! berat bertambah, kerja pun bertambah
tanggungjawab lagi le bercambah-cambah.

Itu le cerita lima hari 'menyummit'
Rutin bi-tahunan
yang benci tapi rindu
yang kami nanti dan tunggu
Bila balik tanggungjawab menunggu
Selagi tak selesai
makan tetap kenyang , mandi tetap basah
tidur tetap boleh lena
tapi bahu yang memikul beban
akan senget sampai tahun depan...........


Friday, 13 November 2009

Thanks Allah

Alhamdulillah !
Thanks to Allah The Almighty
I could at least
find some space where I can meet and see
old and new faces sweet and happy.

Mmmmm Thank you Allah,
I'm happy to be part of this community
Well,
tough and harsh they could be
yet we still work as a team should be
no one trying to act god
over superior than others
which in reality
you are just a small tiny dot
among many others who are a lot better.
and Yes,
they never claim so and always humble as ever.

Thursday, 12 November 2009

Antara kawan , rakan dan sahabat

Eh, apa bezanya kawan, rakan dan sahabat? Entahle. Ikut le tafsiran masing-masing kan.

Kawan tu sesiapa pun boleh jadi kawan. Rakan pun macam tu le juga kan.Kawan kerja, kawan untuk pergi makan-makan atau jalan-jalan. Rakan sekerja, rakan sepermainan dan apa-ape je lah.

Sahabat ni payah sikit nak di takrifkan. Gelaran Sahabat ni yang layak hanyalah bagi mereka yang berada di sekeliling Rasulullah dan bersama baginda berjuang menegakkan Islam dan mengembangkan Islam. Yang lain-lain tu takrifnya ikut suasana semasa lah kot.

Hari ini rasanya amat payah untuk mencari sahabat yang benar-benar sahabat kan. Teman seperjuangan, rakan sejawatan, setempat kerja ,sepermainan sekampung, setaman, kawan sepersekolahan, sekelas dan macam-macam lagi memang le ramai. Tapi kan, berapa ramaikah rakan dan kawan ini yang benar-benar boleh menjadi sahabat?

Oh! Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan rakan atau teman bertukar musuh atau hilang kemesraan. Perkara-perkara remeh-temeh, perkara-perkara peribadi, perkara-perkara yang berkaitan kewangan dan bermacamlah lagi boleh menyebabkan kawan atau rakan hilang. Adat manusia kan, biasalah tu.

Kadang-kadang tu yang kita sangka kawan itu pula ada pilihan lebih baik pulak untuk di jadikan kawan. Fuuh! Itulah sebabnya Ustaz kata kita ni dipanggil manusia, yang bermaksud ' lupa'. Kita selalu lupa dengan apa saja. Sudah memang manusia itu begitu fitrahnya.

To all my 'sahabat' thank you for being my sahabat. ( If you think you are my sahabat le... he,he,he...)

Tuesday, 10 November 2009

Kipas oh Kipas

Kipas Oh Kipas!
Ada kipas kecil ada kipas besar
Ada kipas manual ada kipas auto
Ada yang macam kipas penjual sate
Ada yang macam kipas untuk raja-raja dulu
Ada yang tersangkut di siling
Ada yang di dinding,
Ada yang tinggi ,ada yang rendah
Ada yang cantik, menarik, halus dan berseni
Ada yang besar, kasar tak cantik kurang berseni.

Apa-apa pun fungsinya untuk mengipas.
Kipas pembuat sate untuk mengawal api membakar sate.
Kipas raja-raja dulu bagi menyamankan, tak panas
Kipas manual terukle kena mengipas, boleh lenguh tangan
Kipas auto, Wow! tekan suis, bergeraklah dia.
Apa-apa pun fungsinya memangle untuk mengipas.

Kipas Oh Kipas!
Teruslah menjadi kipas.
Yang penting benda yang dikipas
Kalau api makin besarlah ia,
Kalau tepung berterbanganlah dia,
Kalau debu melayang-layang le pula
Kalau yang panas dikipas
menjadi sejuk damaile rasa.

Oh Kipas,
sekarang ramai dah tak pakai kipas
takut remos rosak kurang macho le pulak
jadi....
Wow! kita pakai le air-cond.....
Sejuk, nyaman, segar dan semestinyalah
tidak panas......

Apa-apa pun,
Kipas ke, air-cond ke
Teruskanlah mengipas dan meng 'air-cond"
Dah memang fungsinya
untuk mengipas dan menyamankan.

Monday, 9 November 2009

Ujian semakin hampir...

Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi bagi anak-anak yang bakal menduduki SPM dan STPM memulakan peperangan mental mereka. Oh! bukan mental sahaja , segala-galanya. perlu mantap dan penuh bersedia.

Alahai! Bagaimanakah Aimanku yang seorang itu? Sudahkah dia bersedia? Diharapkan begitulah. Bonda hanya berdoa dan mengharapkan yang terbaik. Insyaallah.

Kepada semua anak-anak yang bakal menduduki SPM dan STPM, semoga berjaya dengan cemerlang dan dapat menggembirakan hati ibubapa kalian.

Do your best!!!!

Thursday, 5 November 2009

Selamat Berjuang!

Just came back from a gathering held by our Ustaz for our comrade , Iqram who will be pursuing his studies in Ussuluddin dan Da'wah di International University of Madinah.

Susah tau nak masuk university ni.....

How nice ...... amat bermanafaat sekali.

How I wish Aiman would also have such interest......
sejuk rasanya hati.
Seronok mendengar kesungguhan Iqram untuk mencari hala tuju dalam hidup, dan yang seronoknya dia juga mendapat inspirasi dari
kesungguhan pelajar-pelajar veteran yang belajar di Pakat.

Semoga Iqram akan terus berjaya mendalami ilmu dan memberi manafaat kepada insan lain.

Pesanan Ustaz tadi ( dari Hadis Rasulullah saw ) :

" Sebaik-baik manusia ialah manusia yang memberi manafaat kepada orang lain
dan seburuk-buruk manusia ialah yang menyusahkan orang lain. "

Tuesday, 3 November 2009

L E T I H !!!!!

Letih !!!!

Letih dengan macam-macam

Letih dengan apa-apa je lah !..

Letih !!!

Yang Amat......

Sunday, 1 November 2009

Panggilan Haji dan Lambaian Baitullah

Antara jamaah dan keluarga yang bermalam di kemah yang disediakn oleh pihak Tabung Haji di perkarangan kompleks. Mereka tidak menyewa bilik yang disediakan.

Muka yang dikenali , Pengurus Kompleks, Tn Hj Mat Kassim.


Para jamaah berbaris menanti selesai urusan imigresen sebelum berlepas menaiki bas.
Nasihat dan pesanan dari Pak Din untuk keluarga.

Petrol car dan riders yang mengiringi bas jamaah ke lapangan terbang.

Fleet of busses yang membawa jamaah ke lapangan terbang.
Sob,sob,sob...... I cried a few times... honestly

Haji Pak Din........

Baru-baru ni kami berpeluang menghantar keluarga terdekat berlepas untuk menunaikan Rukun Islam yang ke 5. Berlepas melalui Lapangan Terbang Bayan Lepas. Apapun segalanya bermula di Kompleks Haji Bayan Lepas.

Bagusnya di sini, kesesakan agak terkawal dan pergerakan kenderaan pun mudah serta dekat. Cumanya , ish..ish.ish... ada satu Pak Guard tu, apasal kepoh ngat. Kita pun tahu regulations, akhirnya malu sendiri kan...kan...

Seronok dan syahdu sekali tengok bakal-bakal haji dan hajah bersama keluarga di saat-saat sebelum berpisah. Ooooh... cuba-cuba membayangkan saat-saat itu..

Semoga Pak Din dan semua jamaah dapat menjalani ibadah haji dengan sihat dan selamat serta mendapat keampunan dengan Haji yang Mabrur. Ameen.

Friday, 30 October 2009

Ujian

Ada macam-macam ujian dalam hidup manusia
dari kecil hinggalah dewasa

Semasa bersekolah ada ujian yang wajib diduduki
Ada ujian kecil, ada ujian besar
belajar tinggi lagi, lagi besar ujiannya.

Masuk alam kerja
ada ujian juga. macam-macam ada
yang dengki, yang suka, yang mengada-ngada,
yang suka tunjuk hebat,
yang malas, yang rajin
yang ikhlas, yang menunjuk-nunjuk
untuk nak hidup.
ada kaki ampu, ada kaki bodek, ada kaki melawan
ada yang tak kisah ,walaupun langit nak runtuh.
ada yang suka tikam dari belakang, dari depan,
macam-macam ada.
Eh, ujian lah tu....

Laa..., apa pasal panjang sangat pasal alam lerja ni?
sebab alam ini lah yang panjang dalam hidup manusia.
(Kalau tak mati muda)

Jadi masa di alam kerja kita kena cari kawan dan lawan
demi untuk kebaikan
kawan untuk memberi kekuatan
lawan untuk membetulkan kesilapan

Ala.. bukan lama sangat pun di alam kerja
nanti pencen juga kita,
masa tu
kena pandai cari kawan

Oh!!! ujian besar tu,
Ujian lagi!.
Bukan senang nak cari kawan masa ni
kalau kita orang biasa-biasa tak apa
kalau yang ada-ada tu
silap langkah tak berkawan
ujian lagi!.
silap haribulan tak ada kawan jenguk
masa mati.

Akhirnya di alam kubur
yang semua dah tahu
ada ujian menanti
soalan pun dah siap bocor.

Begitulah ujian
yang memang ada banyak lagi
masing-masing diri alami sendiri.

Dan sebesar-besar ujian
ialah ujian iman dan taqwa.
Itulah segalanya.

Sebelum kita akhirnya
bersendirian menjawab soalan
tanpa bantuan kawan mahupun lawan.

Wednesday, 28 October 2009

Sri.......

Someone approached me today, (dearest Sri ) asking ' why no update?' Haiya! memang mahu update, tapi ada commitment lainle Sri. Ok, as I promised, I will write, specially dedicated to you la of course, ye.

Yes, dear Sri, make full use of your time in school. Enjoy your life dear. Keep yourself busy with shool work of course and jangan cari pasal lor...........
Never ever .
Don't overdo things,eh. Look at our friend, "J.A" My sympathy......
If only I can help.
Must not let history repeats itself tau.

Last but not least, keep reading ya!

All the best in ur coming exam.
Be a good boy.

See yuh!

Saturday, 24 October 2009

Kelas Orang Kampung

Yep! Bermula Sabtu ni orang kampung ada kelas percuma sumbangan Pakat. Bagus sekali. Ramai-ramai kita join kelas ni. Setakat hari ni tadi ada around tiga puluh orang. Satu sambutan yang menggalakkan. Alhamdulillah.

Ada tafsir Jus Amma dan Feqah. Terima kasih ustaz. At least hujung minggu ada pengisian berguna. Kurang sikit masa di pasar ... kan.

Tuesday, 20 October 2009

Osteoporosis

Aha! Ada artikel menarik tentang ni ( Ditampal dari Blog sahabat di Dubai http://www.1426.blogspot/ )Yang dah selalu rasa sakit lutut ( yours truly??) sakit belakang , sengal tulang dan macam-macam lagi tu.... learn something here.

Osteoporosis
The silent killer


Osteoporosis is a big problem, but because the gradual loss of bone density is such a slow and symptomless process many women are caught unaware - and then it’s too late

Rania has always been an energetic woman.

She works part-time at her family business, plays tennis twice a week and spent about 15 years of her life running after two hyperactive children.

She eats well, doesn’t smoke and only drinks alcohol on special occasions.

Yet when Rania was only 52 years old, she fell in the mall, fractured her hip and was out of action for almost a year. Her doctor then informed her she had osteoporosis.

Osteoporosis occurs when bones lose minerals, such as calcium, more quickly than the body can replace them, leading to a loss of bone thickness.

As a result, bones become thinner and less dense, so that even a minor bump or accident can cause serious fractures.

Any bone can be affected by osteoporosis, but the most common sites are bones in the hip, spine, wrist, ribs, pelvis and upper arm.

Osteoporosis usually has no signs or symptoms until a fracture happens - and this is why it is often referred to as the ‘silent disease’

October 20, is World Osteoprosis Day, when doctors and osteoporosis suffers around the globe hope to build awareness to the disease.

According to Doctor Shah Alam Khan, a paediatric orthopedic surgeon at Dubai Bone and Joint Centre, there are two main types of osteoporosis.

“One is age-induced osteoporosis, which happens naturally in people when they reach the age of 70 or 75. It happens in both males and females equally,” he says.

“The other type of osteoporosis mostly affects females that are post-menopause. This is the one that concerns us the most, because it is prevalent in females that are post-menopause, but it’s preventable.

”Dubai-based Mary-Jo, who has suffered from brittle bones for almost ten years, urges women to make sure their bones are healthy, as she says it’s absolutely no fun having osteoporosis.

“I love walking, but I gradually started to find standing for long periods extremely painful, so I don’t do it so much anymore.

I am pretty much car-bound and miss not having the freedom to use my legs in the same way I once did,” says Mary-Jo.

Doctor Khan can’t stress enough how important it is, especially for women, to curb the process of osteoporosis by exercising and ensuring an adequate intake of calcium, protein and vitamin D to strengthen bones.

“In a recent study undertaken at our clinic we found that there were about 150 patients coming in with body pain. And most of them we found out had a vitamin D deficiency, which was leading to osteoporosis,” says Doctor Khan.

“Vitamin D deficiency is common in Middle Eastern society because of the traditional dress. Veils obviously stop the sunlight getting through to the skin and this lack of vitamin D can contribute towards osteoporosis later in life.

“Numerous studies have shown that veiled populations are more prone to osteoporosis then non-veiled ones,” adds Doctor Khan.

Calcium is also very important in helping to build and maintain good bone density. One would think that within an affluent society like Dubai, with its abundance of food choices, people would be getting a good intake of calcium, but Doctor Khan warns that calcium deficiency is high here, because of the core foods we eat.

“Calcium is in the food we eat, but it doesn’t always get absorbed properly,” explains Doctor Khan.

“For example say you eat some food with calcium and then you drink tea - the calcium doesn’t get absorbed because the tea has tannins in it that inhibit the absorption of calcium.

“Even a glass of soft drink, like Pepsi, with food inhibits calcium absorption, so it’s important to make a special effort to take calcium on an empty stomach.

A glass of milk is a great source of calcium, but it should be drunk on its own for maximum benefit,” he adds.

Begitulah jika Allah berkehendak, ditariknya nikmat yang ada satu persatu.....

Monday, 19 October 2009

Halaqah

Oh I love this programme. One of very few good progrmmes on tv. Yang lain-lain entah, banyak yang hampeh.

These past few weeks the topic discussed were good and very relevant. Yes, I sangat terkesan dengan cerita Panglima Islam Sallehuddin al Ayubi merawat Richard the Lion Heart yang cedera. Hebat manusia ni. Tidak ramai yang mampu mempunyai dan mengamalkan akhlak Islam walaupun mengaku dirinya Islam. ( termasuk juge yours truly, he,he,he....)

Banyak yang diperkatakan oleh penalist malam tadi. Oh Yes, it's good to see one of the very prominent speakers back on tv. I always admire this person kerana kehebatan oratory skill nya dan isi yang disampaikan. Amat malang apabila khalayak dinafikan hak mendapat ilmu yang bermanafaat hanya kerana perbezaan fahaman. Itu mentality orang yang tidak merdeka jiwa.

Kemerdekaan jiwa ini perlu kerana jika ianya masih terbelenggu oleh sifat-sifat buruk ia tidak mampu melihat sesuatu dengan rasional kerana nafsu pastinya akan menguasai jiwa yang tidak bebas itu.

Sunday, 18 October 2009

Peringatan...

Allah sentiasa memberi peringatan di mana-mana dan pada bila-bila masa dalam apa saja yang berlaku. Jika kita mampu melihat setiap apa yang berlaku itu sebagai satu peringatan dan jalan bagi meningkatkan iman kita , amatlah baiknya.

Kelas Jumaat lalu, Pak Ustaz memberi tafsir ayat 107 hingga 110 Surah al-Baqarah. Oh, sungguh bagus sekali . Allah menguasai 7 petala langit dan 7 petala bumi, kita ni apa sangatlah dengan sedikit kuasa yang diberi. Kita yang paling berkuasa pun mungkin menjadi pemimpin sebuah negara. Kata pak Ustaz, ada banyak negara lain di dunia ini dan mungkin lebih besar dan hebat dari kita. Apa lah sangat, ia hanyalah sebesar zarah di sisi Allah.

Setiap individu juga berkuasa terhadap kerajaannya sendiri. Hati kita menjadi raja kepada tubuh kita. Sekalian anggota badan, kaki, tangan, mata dan lain-lain adalah rakyat. Otak pula adalah menteri. Jika hati itu baik dalam menguruskan kerajaannya maka akan baiklah kerajaan itu. Jika hati itu sakit , maka sekaliannya akan ikut sakit. Amatlah menyedihkan jika hati yang sakit ini berterusan sakit tanpa langsung usaha untuk mengubatinya. Justru, terjadilah hari ini ramai insan yang membiarkan nafsu menjadi raja kerana hati nya sakit dan gagal menguasai diri. Mereka gagal melihat kekuasaan Allah mengatasi segala.

Hati yang sihat perlukan makanan rohani agar ia mampu menerajui sekecil-kecil kerajaan ini. Apabila hati sihat ia akan mampu melihat kebesaran Allah serta segala hikmat dalam setiap kejadian. Hikmat dan Rahmah Allah itu ada di mana-mana.

Thursday, 15 October 2009

Teka-teki Imam al-Ghazali

Siapakah yang tidak terkesan dengan peringatan ini?
Ramai yang dah dengar tazkirah ini Jumaat lalu kan.
( Mungkinkah ada yang tak faham ? )

Soal-jawab dan teka-teki serta tazkirah Imam al-Ghazali dengan anak-anak muridnya :

Apakah yang yang paling jauh di dunia ini ?
Al-jawab : Masa lalu, yang dah lepas. semalam, dulu.....

Apakah yang paling besar di dunia ini?
Al-jawab : Nafsu ; ia sangat besar dan sentiasa tidak dapat dipenuhi...
terutama apabila telah menguasai diri, sentiasaa tidak puas

Apakah yang paling berat di dunia ini?
Al-jawab : Amanah

Apakah yang paling dekat di dunia ini?
Al-jawab : Mati .... kita tidak tahu, bila , bagaimana...

Oh...ada lagi soalannya..

Apakah yang paling ringan di dunia ini?
Al-jawab : Meninggalkan solat

Apakah yang paling tajam di dunia ini?
Al-jawab : Lidah manusia.

Marilah sama-sama kita fikirkan


Terima kasih di atas peringatan ini.

Tuesday, 13 October 2009

Alhamdulillah , it's Ain Sham, Cairo

Alhamdulillah, finally we got to know the university. Ain Sham University,Abbassia, Cairo. Lega. Eventhough the cost of living might be higher than the earlier chosen one, the facilities are a lot better. Malaysian House is nearby, Embassy is much nearer and Rumah Negeri pun kata Us S dekat je. Cuma nya mungkin lebih sebuk dan sesak berbanding yang lain.

We got a call from Us. Bakar telling us the same happy news. Alhamdulilah.

Mmmm, we are yet to see A's collections of photos. Just hantar thru Maryam (bakal Doc) anak Us. Bakar the t/drive and other aksesori last Friday. Being a mother of cos u feel anxious to see and know e'thing.

I like Egypt personally and love to visit the place one day, insyaallah. Banyak yang boleh diambil iktibar dari sejarah purba Mesir ni. Melihat lambang keangkuhan manusia bernama Firaun yang mengaku dirinya tuhan tetapi akhirnya tewas ditangan anak angkatnya sendiri dan lemas bersama pengikutnya di Laut Merah.

Oh.... ada banyak lagi seperti makam Rabiatul Adawiyah lambang wanita sejati
dan banyak lagi yang lain.
Tak lupa juga Alexandria , "the most beautiful place on earth ", kata Winston Churchill.

Monday, 12 October 2009

FRIENDS

To all good friends out there : Special dedication;

You've Got A Friend© James Taylor

When you're down and troubled
and you need a helping hand
and nothing, whoa nothing is going right.
Close your eyes and think of me
and soon I will be there
to brighten up even your darkest nights.

You just call out my name,and you know wherever I am
I'll come running, oh yeah baby
to see you again.
Winter, spring, summer, or fall,
all you have to do is call
and I'll be there, yeah, yeah, yeah.
You've got a friend.
If the sky above you
should turn dark
and full of clouds
and that old north wind should begin to blow
Keep your head together and call my name out loud
and soon I will be knocking upon your door.
You just call out my name and you know where ever I am
I'll come running to see you again.Winter, spring, summer or fall
all you got to do is call
and I'll be there, yeah, yeah, yeah.
Hey, ain't it good to know that you've got a friend?
People can be so cold.
They'll hurt you and desert you.
Well they'll take your soul if you let them.
Oh yeah, but don't you let them.

You just call out my name and you know wherever I am
I'll come running to see you again.
Oh babe, don't you know that,Winter spring summer or fall,
Hey now, all you've got to do is call.
Lord, I'll be there, yes I will.
You've got a friend.You've got a friend.
Ain't it good to know you've got a friend.
Ain't it good to know you've got a friend.
You've got a friend.


He ain't heavy, he's my brother


The road is long
That leads us to who knows where
Who knows where
But I'm strong
Strong enough to carry him
He ain't heavy, he's my brother

So on we go His welfare is of my concern
No burden is he to bear
We'll get there
For I know
He would not encumber me
He ain't heavy, he's my brother If I'm laden at all
I'm laden with sadness
That everyone's heart
Isn't filled with the gladness
Of love for one another
It's a long, long road
From which there is no return
While we're on the way to there
Why not share
And the load
Doesn't weigh me down at all

He ain't heavy he's my brother He's my brother
He ain't heavy, he's my brother


That's What Friends Are For

And if I should ever go away
Well, then close your eyes and try to feel
The way we do today
And then if you can remember

Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are for
For good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for

Well, you came and opened me
And now there's so much more I see
And so by the way I thank you
Whoa, and then for the times when we're apart
Well, then close your eyes and know
These words are comin' from my heart
And then if you can remember,
oh
Keep smiling, keep shining
Knowing you can always count on me, for sure
That's what friends are for
In good times, in bad times
I'll be on your side forever more
Oh, that's what friends are for

Sunday, 11 October 2009

Anda Pakai Kereta Apa?

Menarik dari Forbes :

What Your Car Says About You

Zack O'Malley Greenburg, Forbes


Porsches smack of success. Hondas preach practicality. And, according to a recent report, Chevys proudly proclaim of their owners, "I don't use the Internet."

Your car implies more about your life than you might think. While 13% of Chevy owners don't use the Web, by contrast, less than 3% of Honda owners remain in the technological Stone Age. The antithesis of flashy, Honda owners are usually pragmatic and well educated; 70% boast a college degree or higher, compared with 35% of Chevy owners and 45% of Ford owners.

The data was released in the spring as part of this year's New Vehicle Experience Study by San Diego-based market research outfit Strategic Vision.

"Honda buyers buy primarily for the trust and dependability they find in our vehicles," says Honda spokesman Chris Naughton. "Typically, highly functional vehicles deliver less image because customers didn't purchase for image."

Dan ada panjang lagi analisisnya......

Menarik juga analisis ni, Yang drive local cars like yours truly ni camana pulak? Yang pakai bintang and yang 3 huruf tu sure ada class tersendiri kan, kan... Tu yang rasa macam naik kapal terbang tu pun kan ,ada class tersendiri juga.

Yours truly pun dalam kelas tersendiri juga lah....

Jangan marah ye kenkawan...

Friday, 9 October 2009

Antara hikmah membaca al Quran

Diambil dari blog sahabat pengikut Prof Nadiah : Mungkin dah pernah baca tapi tak pa refresh kan semula...


Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word?
This is a beautiful story, please read till the end and forward to all you know...

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Every morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Qur'an. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.

One day the grandson asked,"Grandpa! I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?"

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied,"Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water."

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house.
The grandfather laughed and said,"You'll have to move a little faster next time,"
He sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said,"I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just not trying hard enough," He went out to watch the boy trying again. At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house.

The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty.

Out of breath, he said,"See Grandpa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said,"Look at the basket."

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

"Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and outside. That is the work of Allah in our lives."

Moral of the story : Read Al-Quran frequently as it will purify our heart. When we have pure heart, it is easy to do righteous and leave jahiliyah and badness in ourselves.

Kelas

Minggu ni minggu kedua kelas kami selepas cuti puasa dan raya yang lalu. Masing-masing berkobar-kobar. Al-maklum dah lama sangat cuti dan memang terasa kosong bila tiada pengisian. Maka berlumba-lumbalah kami cuba menjawab soalan dan mengenal-pasti hukum nahu dan makna serta aplikasi.

He,he,he.... sepatutnya giliran yours truly untuk membaca, tetapi ustaz kata kita mula dari orang yang pertama balik. Alhamdulillah, Allah itu Maha Penyayang , memang yours truly tidak bersedia langsung.Apapun, kesian ustaz (yang telah mendoakan kami semua semasa umrahnya di bulan Ramadhan lalu supaya terang hati) terpaksa bertungkus lumus mengingatkan kami kepada pelajaran yang lalu..... he,he,he....macam itulah kalau orang tua belajor.

Antara yang menarik cerita ustaz mengenai nikmat al quran . Allah boleh beri dan boleh ambil bila-bila masa sahaja seperti seorang sahabat beliau yang amat pakar dalam ilmu al quran , menjadi rujukan, tetapi telah ditarik nikmatnya oleh Allah dengan sebab kepalanya terhantuk sahaja. Habis hilang sehingga lupa dan tidak ingat apapun tentang al quran. Begitulah kehendak Allah itu. Nikmat ini tidak terbatas hanya kepada al quran sahaja tetapi apa-apa sahaja nikmat yang telah Allah kuniakan. Kita hanya makhluk Allah yang kerdil.

Tadi kami belajar hukum membezakan Fa'il dan bagaimana membezakan 'oleh' dengan 'akan' dalam ayat. Alhamdulilah, jelas dan seronok hari ni walaupun tiada tafsir.

Semoga kelas-kelas seterusnya akan juga menjadi sejelas tadi. Insyaallah. Berkat doa ustaz kot.

Wednesday, 7 October 2009

Selamat Menjalani PMR 2009

Untuk anak-anak yang akan menduduki PMR
hari ini
di doakan semoga berjaya dengan Cemerlang.

Selamat menjawab dengan baik.
Panjatkan doa kepada Pencipta agar diberi
petunjuk dan kemudahan dalam mengharungi ujian ini.

Semoga semuanya akan mendapat keputusan yang
membanggakan. Insyaallah.

Sunday, 4 October 2009

Masyaallah, Allahuakbar! Peringatan bagi kita

Amatlah mengerikan dan menakutkan apabila membaca berita ini. Teringat seperti sirah dalam al quran apabila manusia engkar , mereka akan ditelan bumi dan ianya tetap berlaku di zaman moden ini. Memang tidak di duga dan tidak di sangka. Subhanallah, Allahuakbar. : Peringatan bagi kita semua.

Merenung bekas kampung yang lenyap ditelan bumi, tanpa sisa. ....... Murka Allah !

400 orang hilang ditelan bumi ketika gempa bumi di Padang

Jakarta ; Kira-kira 400 orang yang sedang menghadiri satu majlis pernikahan dikhuatiri hilang ditelan bumi di Dusun Pulau Aik, Padang Pariaman ketika gempa bumi berkekuatan 7.6 skala Richter melanda Sumatera Barat pada 5.16 petang 30 Sept.

Kebimbangan itu berdasarkan keadaan kampung itu yang kini rata ditutupi tanah dan menara masjid, yang merupakan struktur tertinggi di situ, bahkan juga sudah tidak kelihatan.

"Mereka ditelan bumi sedalam 30 meter akibat gempa dan longsor (tanah runtuh)," kata Ketua Pusat Penanganan Krisis Kementerian Kesihatan Indonesia, Rustam S. Pakaya yang dipetik detikcom, hari ini.

Sambil menyebut bahawa pasukan mencari dan menyelamat tidak mungkin menggali sedalam 30 meter untuk mengeluarkan mangsa, beliau berkata dengan tenggelamnya kampung itu, proses mencari dan menyelamat sangat sukar untuk dijalankan walaupun pasukan pencari masih berusaha.

Tragedi di kampung itu merupakan satu daripada beberapa kejadian serupa apabila mangsa tertimbus dan terhimpit di celah runtuhan bangunan, yang kini mendapat perhatian setelah komunikasi dan jalan raya mulai dapat berfungsi semula.
Di Kota Padang sendiri, televisyen tempatan menyiarkan visual pelbagai usaha mencari dan menyelamat yang giat dijalankan pihak berkuasa termasuk tentera di beberapa buah hotel dan bangunan lain seperti pusat tuisyen, pada ketika bau mayat dikatakan sudah mulai menyengat.

Sekitar 100 mangsa dipercayai terhimpit di celah runtuhan lantai, bumbung dan dinding hotel Ambacang, 50 murid masih tertimbus tanah runtuh yang menenggelamkan sekolah mereka di Desa Tandidek, Pariaman dan 200 orang lagi masih hilang, juga dipercayai tertimbus runtuhan dua buah bukit di Petamuan, Padang Pariaman.

Setelah masuk hari keempat yang dianggap sangat genting bagi pasukan mencari dan menyelamat untuk menemui dan mengeluarkan mangsa yang masih hidup, para pegawai pihak berkuasa berkata keluarga mangsa terutama yang tertimbus harus ikhlas merelakan kepergian keluarga mereka. BERNAMA

Thursday, 1 October 2009

Speaking Test is coming

They had a MUET Speaking meeting recently in a new hotel somewhere in Ipoh. Mmmm... a friend rang up to ask why yours truly tak ada. The last season pun tak ada and for this coming October season pun tak ada, ngape ye? Someone is definitely missing me, he,he,he.

Well. it seems that once you decline the tugas ( for good reason of course ) you will be out for seterusnya. That's their line of thoughts. apa nak buat. I pun honestly not keen sebab after so many years doing it, memanglah membosankan.Nampaknya it's the second season that Nora is not around to handle the meeting. However, I tak terasalah sangat her absence (dalam meeting ) 'cos I pun absent. Others I think would feel such. Well, Nora, if you are reading this, I must tell you, we are missing you. I personally miss your visits and company as well as makan-makan laksa outing. Just wonder , how's life there.... lost ur email laaa.

The girls and the boys macam tak ready je... I gave them writing test today ( very difficult one) hmmm... berasap really kepala mereka and one class kata , 'dah lupa le macamana nak jawab " ... la ... apake henye?

Come next week, speaking, speaking, speaking..... all the best people.......

Wednesday, 30 September 2009

Back to school

Yes, back to school. Nothing much ,tak ada yang happening. The boys are still in raya mood. Many are still MIA. And the weather ...... if only it isn't working days, sure seronok tidur ..... masuk hari ini sudah tiga hari hujan dari pagi hingga ke petang. One reason why many are found missing in action.

The teachers are busy macam 'working bees' menyiapkan segala jenis marking ; trial papers for SPM and STPM. mmm..... sampai ada yang tak angkat kepala.

And friends are curious as before. Mana boss baru ni? Tak sabor-sabor nampaknya nak menerima. Nanti kot tak larat lah pulak. For the time being lets enjoy ourselves, huh. Tq, Mak Engku for the roti canai treat and the bihun sup and the nasi lemak.... he,he,he... and of course terima kasih kepada the driver kan. Bila lagi akan dapat peluang ni ye?And also TQ Pidah for the 2 plates of Kurma Nabi, I took home some.

Esok ada bacaan Yasin, pelik le nanti kan?..... "Pengerusi" nak duduk tang mana ye?

Monday, 28 September 2009

Bayi sujud ......

Dari Blog Kerabu Bersuara.


September 28, 2009

Bayi di USG bersujud ketika dibacakan Ayat-ayat Al Quran ( klik di sini)

Penelitian yang mengejutkan akhir-akhir ini bahwa musik classic seperti Mozart dapat mempengaruhi tumbuh kembang sang janin. Malah di sebuah situs dinyatakan Surabaya Ehealth klo ingin mempunyai anak yang cerdas hendaknya orang tua mengoptimalisasi anak sejak dini. Dan oleh dokter di web tersebut disarankan menggunakan musik Mozart.

Selanjutnya baca di Blog ini dan tontonlah video yang disertakan.

Masyaallah. Allahuakbar !!!

Sunday, 27 September 2009

Yang di sana dan yang di sini

Esok back to school. I sort of prepared myself with some kind of work for my students tomorrow. ( Went to kedai panjang kat belakang bus station tu )

Earlier had a chat with Aimi, was quite a long chat - more than 1 hr. YM is a lot cheaper of cos. (Abah dia sempat main chess lagi. Dasyat depa yang gila chess ni.) Happy to hear that she's doing fine and I would say happy. Equipping herself with arabic by having classes morning and night.

Aiyah, being so curious I tak habis-habis bertanya fasal Sg Nil etc. Kalau boleh wanted to see it with my own eyes , tengokle bila ye. U will only start in Oct, very soon. So, my doa' everything will be alright and she will be doing fine.

Esok, new day will begin; some friends already talking ( dalam FB) who will be the first to conduct pjj class from outside the gate. Ciss! not that soon. Kita kan ada banyak pintu, masuk le ikut pintu yang paling jauh ke, paling kecil ke or yang paling dekat. No such thing as pjj will ever happen in our territory kan.... and definitely for sure not the F6 teachers kan.....

Saturday, 26 September 2009

Raya dan TV?

Cuti raya dah nak habis, yeah! Begitulah seperti selalunya. Di penghujung cuti semakin banyak kerja rumah yang perlu dibereskan. Apabila sekolah dibuka semula tidaklah nanti semak dan kelam kabut. Hah! sebentar tadi membantu membersihkan bilik darjah di PAKAT. Buatlah apa yang termampu.

Walaupun cuti raya dah sampai penghujungnya, namun kat TV tak habis-habis lagi dengan siaran hari rayanya. Naik muak pula. Semasa Ramadhan lalu tidak pula begitu. Seolah-olah seperti tidak sabar mereka untuk Ramadhan itu berakhir. Tv tidak habis-habis menayangkan slot hiburan yang melalaikan. Nak kata apa , memang itu kehendak massa. Kalau tidak ada hiburan, nyanyian, konsert, filem dan entah apa-apa lagi memang tidak sah sambutan hari raya setiap tahun. Langsung tidak mencerminkan sambutan kemenangan yang sebenarnya.

Honestly, I did not watch any of the programmes. Lately, I memang dah tak tonton TV kecuali kalau ada interesting programme. Kalau tak I'm just happy with my internet connection for info. Dah cukup. How I wish my kids also tak TV savvy. Itu kami tak ada astro, kalau ada mmmm.. entahle , memang tak bangun dari depan TV le gamaknya.

Inilah yang ustaz-ustaz Arqam dulu suruh buang TV , sebab maksiat memang ada di dalam rumah dan di depan mata...

Wednesday, 23 September 2009

Himpunan Keluarga Ar-Rashid ke 2

Ahli keluarga dari rumpun Kulop Ibrahim anak sulong ar-Rashid

Generasi ke 3 duduk di hadapan ,manakala generasi ke 5 membaca al quran di atas pentas


sesi ta'aruf




generasi ke 5 membakar satay

Tahun ini Keluarga Ar-Rashid mengadakan perjumpaan sekali lagi selepas perjumpaan terakhir pada tahun 2006. Perancangan agak adhoc, seminggu sebelum hari raya. Yours truly, seperti sebelumnya menjadi part of the committee. Agak tergesa-gesa juga tetapi bagaimanapun akhirnya berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

Ar-Rashid merupakan saudara tua kepada at-Toif (rumpun keluarga yang mewakafkan tanah untuk kompleks pengajian PAKAT).
Malam hari raya ke 2 lalu, kami berkumpul lagi. Kali ini ada keluarga yang tidak dapat hadir dan ada pula keluarga yang dulu tidak hadir kini dapat menghadirkan diri .

Majlis dimulakan dengan solat isya' berjamaah diimami oleh salah seorang ahli keluarga yang hafiz sekarang bertugas di Kedah , diikuti majlis tahlil.

Kemudian ada sesi ta'aruf. Ada beberapa rumpun. Yours truly dari rumpun Kulop Ibrahim yang dulunya di kenali dengan gelaran Kulop Rimau sebab garang dan seriusnya beliau semasa menjadi guru besar dan guru pelawat. Ada dari rumpun Hj Md Zain ( Kota Lama Kanan), ada dari Haji atau Lebai Majid( Sayong), dari rumpun Hajah Mah dan Hajah Hamsiah ( Kota Lama Kanan). Ada antara mereka ini terlibat dalam pembukaan kampung-kampung dan kawasan di sebelah kanan Sungai Perak. Generasi ke 3 dari ar Rashid merupakan yang paling tua hadir.Yours truly adalah dari generasi ke 4.

Majlis ta'aruf menyaksikan kejayaan anak cucu arRashid ada yang jadi tahfiz ada yang jadi imam, ustaz, doktor, lawyer, guru, businessman, YB tak jadi pun ada dan berbagai lagi. Malangnya majlis taaruf agak pendek sebab ramai yang perlu pulang ke tempat masing-masing selepas itu.

Ada sesiapa dari rumpun ar- Rashid diluar sana?

Dah 4 Syawal

Majlis jamuan hari raya di perjumpaan keluarga


Salam "Aidil Fitri.



Dah empat hari Syawal menjenguk. Jika Ramadhan bulan beribadat dan menahan diri dari makan dan minum , syawal pula sebaliknya. Musim makan-makan. Pergi saja ke mana-mana akan berjumpa pelbagai juadah membuka selera dan enak-enak serta mewah. Mmmm... macamlah 1 bulan Ramadham merupakan penyiksaan yang teramat sangat dan penyiksaan tanpa makanan di siang hari, sehingga tidak putus-putus juadah dan jamuan bermula dari 1 Syawal hinggalah nanti 30 Syawal.

Yours truly tidaklah begitu memberatkan sangat mengenai persiapan juadah ini. Apa yang ada sahajalah. Alhamdulillah setakat ini apa yang disediakan memang habis. Sementelah rumah pula sentiasa dikunjungi. Seronok sekali raya kali ini kerana saudara-mara tidak putus mengunjungi.

Apapun terasa juga ketiadaan Aimi yang pastinya banyak membantu di dapur dan menghabiskan makanan........ Mmmmm... rasanya di Mesirpun meriah juga. Makanan yang dimasak beramai-ramai pun sedap juga. Yours truly dah biasa dengan sambutan 'aidil fitri di rantauan ni. Bila fikirkan memang seronok berhari-raya bersama kawan-kawan dan sama-sama menyediakan juadah. lepas tu makan ramai-ramai.

Seronok....... lepas tu bergambar . Oh.... kenangan yang berharga sekali dan tidak mungkin berulang lagi.

Friday, 18 September 2009

SALAM 'AIDIL FITRI




KEPADA SEMUA.


SALAM 'AIDIL FITRI


MAAF ZAHIR DAN BATIN


yang tersebut, terkata, termasuk gambar dan

banyak ter.... lagi.



Thursday, 17 September 2009

Khatam Al-Quran dan bermaafan 'Idil Fitri

Suasana ceria di Bilik Guru selepas upacara

Hero Filem Melayu & Filem Tamil

Ceria berbaju raya tahun lepas

Us. Hj Tamami bertilawah bersama 10 pelajar


Bersedia untuk majlis, tapi hujanlah pulak

Oh! seronok nye deme

Kami buat majlis Khatam quran dan bermaafan 'Idil fitri di Dewan Hamdan pagi tadi.( Sebelum tu di dataran) Guru-guru dan pelajar telah bersama bertilawah sebelum ni. Anak yatim dan pelajar miskin juga di beri sedikit sumbangan oleh PIBG dan juga guru-guru.

Majlis tak habis lagi yours truly kena masuk kelas, jaga F6 yang ada paper Sejarah 2. Miss the event salam-salam tahun ni. Rasanya kemeriahan agak kureng sikit sebab majlis di buat di dewan. Pagi tadi hujan lah pulak.

Esok kami mula bercuti, Alhamdulillah. Bolehlah menyambung kerja rumah yang masih banyak lagi yang belum selesai. Pastinya, Bandar KK akan menjadi sangat sebuk mulai petang ini .......

Majlis Perpisahan

Pelajar menunggu dan menunggu

Penyampaian cenderamata

Bersalaman dengan pelajar

Final words......


Tiada sambutan Hari Malaysia semalam tetapi kami ada majlis perpisahan untuk mantan pengetua.

Pelajar bersedia seawal jam 7.40 pagi namun agak terlewat sikit majlis bermula kerana yang diraikan terlewat hadir.

Ada ucapan dan penyampaian cenderamata serta bersalam-salaman. Yes, yours truly dah minta maaf atas segala kesalahan. And yes, our mantan pun minta maaf juga sebab suka menyakat yours truly dulu. Aha, fair le kan.
I will load some pictures later.

Habis dah episod mantan, next, come October, the new episode will begin...........he,he,he....... akan kena grill ke? , bake ke? , stew ke? bbq ke? ......

we will wait and see...

Wednesday, 16 September 2009

Hari Malaysia








Hari ini, ' Hari Malaysia'. 46 tahun lalu Malaysia telah terbentuk setelah lebih 6 tahun mendapat kemerdekaan dari British pada 31 Ogos 1957.

Ada dua tarikh bersejarah. Eh, mana yang lebih penting? Tarikh mendapat kemerdekaan ke atau tarikh terbentuknya Malaysia?

Merdeka sudah, kemudian Malaysia pula terbentuk , tapi lagu kebangsaannya kenapa tidak tulin? Sudah melepasi setengah abad lagi.

Benderanya pula, Jalur Gemilang yang ada tu, agak terlalu mirip dengan negara naungan baru.............? Ish,ish,ish...... rasanya bendera original dulu tu lebih tulin dan ada ciri tersendiri.

Entahlah....