Wednesday, 28 January 2009

Eeman

Pagi semalam kami breakfast dengan seorang saudara 'revert' di gerai berhampiran masjid. Dah lima tahun dia revert, was a Hindu before dan sungguh yakin dia , malah nampak lebih yakin dari saudara kita yang tak perlu revert tu. Banyak yang diperkatakannya betul, terutama tentang orang Melayu yang ( sepatutnya Islam ) yang ramai melanggar perintah Allah. He kept on saying, ' Allah nampak kita walaupun kita tak nampak Allah". He frequents the masjid and performs the solat jamaah setiap waktu. Looks better than born Muslim kan.

Apapun banyak yang perlu dipenuhi sebagai seorang Muslim, dan pastinya setiap perbuatan mesti di sertai dengan nawaitu yang betul. Sangat berat dan susah sebenarnya kerana dugaan dan cabaran 'dunia' ini maha hebat. Kadang-kadang pastinya akan terselit sedikit perasaan ingin menunjuk, ingin bagi tahu pada orang bahawa aku yang terbaik, perasaan aku lebih warak, dan bermacam lagi dugaan dan hasutan syaitan yang kita tidak sedari. Honestly, I can't help to have those feelings at times but of course kena istigfar sebab kena akui iman ni hanya senipis kulit bawang sahaja ( seperti kata Ustaz T )

May Allah guide us in whatever deeds we are doing and forgive all our wrongdoings. Ameen.

1 comment:

DaNaSh said...

laa.. what you have written sibijik macam tazkirah maghrib malam tadi..ada bakat dah ni..