Saturday, 28 August 2010

Catatan lagi....

Hari ini sudah masuk 18 Ramadhan.Begitu cepat masa berlalu dan Ramadhan semakin hampir meninggalkan kita. Namun, kita masih lagi berpeluang menambah amalan dan ibadat serta memohon keampunan seperti yang dijanjikan bahawa pertengahan Ramadhan adalah pengampunan.

Malam tadi ada kuliah Us. Kamal Asha'ari dan masjid seperti biasa penuh dengan jamaah. Macam selalunya kuliah Ustaz seronok dan penuh input dan kita tidak mengantuk serta terasa masa terlalu cepat berlalu...

Ramai yang melihat Islam dalam kepompong yang sempit, maka sebab itulah isu-isu kecil diperbesarkan oleh media dengan tujuan politik. Islam dianalisiskan mengikut kehendak dan kepentingan.

Maka sebab itu , riuh-rendah satu negara membicarakan tentang Tok Khatib berdoa minta Allah beri hidayah kepada LGE. Tidak sejuk lagi kes doa, datang pula yang baru, bukan Islam masuk surau dah tu tak bertudung pulak. Alahai...... yang sebuk menegur yang bukan Islam tak pakai tudung tu siaaapa??? Kumpulan ni pun tak jaga aurat mereka, jambul keluar sana, keluar sini, masa masuk mesjid je bertudungnya, masa lain..... warna-warni nampak.

Kenapa mesti masjid itu dijadikan kawasan larangan. Bagaimana mahu menarik ramai yang bukan Islam untuk mengenali Islam apabila orang islam sendiri mempunyai persepsi musuh terhadap yang bukan Islam. Yang wajib kita perangi dan anggap musuh ialah kafir yang memerangi Islam.....

Berdoa untuk orang bukan Islam supaya diberi hidayah, apa masalahnya? Kan ke pernah dibuat oleh Nabi Muhammad saw sehingga Islamnya Umar al Khattab. Buat-buat tak tahu pulak atau pun Agamawan Besar itu terlupa sirah kot ???

Selamat Berbuka puasa, malam ini malam ke 19 Ramadhan dan jika Ramadhan itu 29 hari maka malam ini bermulalah 10 malam terakhir........No comments: