Friday, 5 November 2010

Letusan Merapi,musim tengkujuh, banjir dan bermacam lagi

Dari Oktober hingga kini sudah masuk November, Gunung Merapi masih menggegarkan! Letusan terbaru adalah yang terkuat dan meninggalkan kesan yang mendalam kepada siapa sahaja yang mahu melihat pengajaran dari kejadian itu. Mangsa yang masih hidup tentunya mengalami trauma. Oh! bayangan Qiamat seperti yang di ceritakan al-Quran. Pengajaran berada di mana-mana. Merapi masih lagi mengancam dan memberi peringatan.

Waktu-waktu begini , di hujung tahun seperti biasa merupakan musim tengkujuh dan menjanjikan banjir bagi kawasan-kawasan rendah. Kawasan utara mengalaminya lebih awal dari yang lain dan agak luar biasa. Kasihan dan takziah kepada yang terlibat dan menjadi mangsa. Tidak pernah terfikir akan air dari Siam boleh datang melimpah-ruah sehingga membawa bencana yang menyebabkan kasualti yang tak terduga. Siapakah yang dapat menduga warga emas Jerman itu akan menemui kematiannya di dalam banjir besar itu? Sungguh ketentuan ajal maut itu di tangan Rabbul Jalil.

Pengajaran lagi bagi yang mahu belajar dari pelbagai peristiwa dalam banjir besar di Kedah dan Perlis itu. Bukan jadikan ia isu politik untuk mencari pengundi dan merampas kuasa semula. Ada pulak pihak yang cuba menjadi hero hindustan keluar TV tiap-tiap malam memburukkan pihak tertentu menafikan bantuan yang telah diberikan. Apa ni?? Nak berlakon sangat pi la Bollywood.

Kemelut sosial memang sudah teruk melanda generasi hari ini. Parah! Kita kena cari ubat untuk menyembuhkan. Kena cari ubat yang sesuai. Ada masalah buang bayi, ada masalah perdagangan manusia, ada masalah orang hilang yang banyak lagi belum dijumpai, masalah dadah, rasuah macam-macam lagi. Sosialnya sudah teramat kritikal. Aduh!!!

Tidak cukup kritikal lagi rupanya bagi pihak tertentu sebab itu dicadangkan untuk beberapa lokasi di negara ini akan menjadi HUB HIBURAN MALAM. Apa punya gila manusia ni?? Payah betul apabila ada golongan suka pilih orang yang tidak guna 'aqal dengan waras sebagai pemimpin mereka.

No comments: